O monumentală sinteză a artei românești  ARTA DIN ROMÂNIA din preistorie în contemporaneitate

De curând, în 9 iulie 2019, a avut loc la București, în Aula Academiei Române, devenită neîncăpătoare, lansarea monumentalei sinteze  Arta din România, din preistorie în contemporaneitate (vol. I-II), lucrare apărută la Editura Academiei Române în colaborare cu Editura Mega din Cluj-Napoca.  Evenimentul  a reprezentat o veritabilă  sărbătoare a istoricilor și criticilor de artă din România. Realizare deosebită, sinteza artei românești va fi lansată  joi, 25 iulie 2019, ora 12, la Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca, în orașul în care a fost tipărită de către Editura Mega.

Sinteza privind Arta din România, din preistorie în contemporaneitate vede lumina tiparului după 50 de ani de la apariția ultimului tratat de istoria artei, publicat de Institutul de Istoria Artei al Academiei Române la Editura Meridiane. Sinteza prezentă,  redactată de peste 40 de autori, cei mai importanți cercetători ai domeniului, ce fac parte din elita istoriei și criticii de artă din România, este o realizare remarcabilă, cuprinzând în cele două volume peste 1500 pagini de text, peste 2200 de fotografii color, la care se adaugă desene, planuri și relevee, gravuri și fotografii istorice. Bogatul material ilustrează un excepțional tezaur artistic  al României, cu numeroase aspecte ale realizărilor și performanelor artistice, documentate de cercetările din ultimele decenii, fenomenul artistic românesc remarcându-se printr-o superbă originalitate și o permanentă conexiune cu lumea europeană.

Cele două volume, incluse înr-o casetă – elegantă apariție editorială – vor contribui la o mai mare vizibilitate a cercetărilor de istoria artei, patronate de Academia Română, subliniind valoarea deosebită a patrimoniului cultural-artistic din România. Valorificarea editorială a tezaurului artistic românesc este imperios necesar a fi susținută financiar de Banca Națională a României sau de alte instituții bancare, de fundațiile Academiei Române, precum și de alte fundații culturale, așa cum o demonstrează exemplele nenumărate din alte țări europene, pentru care asemenea inițiative se constituie într-un titlu de glorie și de normal patriotism.

La realizarea lucrării am avut privilegiul de a activa  într-un strâns și productiv parteneriat cu distinsul meu coleg  Acad.  Răzvan Theodorescu, cu care am pășit în 1993, în aceeași zi, în înaltul forum academic și de care mă leagă o veche prietenie. Coordonarea  științifică a sintezei în două volume s-a realizat într-un total consens, având un permanent dialog cu autorii.   

Cele două volume ale sintezei Arta din România au fost inițiate și concepute încă din primăvara anului 2017, fiind ulterior redactate și ilustrate cu imagini realizate de numeroși fotografi din țară și din străinătate, cărora le adresăm calde mulțumiri.

Textul monumentalei lucrări este semnat de un mare număr de autori, cunoscuți istorici și critici de artă, specialiști și experți ai domeniului, cărora coordonatorii și editorii le adresează întreaga lor gratitudine. Îmi este deosebit de plăcut să îmi exprim satisfacția, acum, la această sărbătoare a istoricilor  și criticilor de artă  ce se desfășoară  la  Cluj-Napoca și în semn de aleasă prețuire vă rog să îmi permiteți, în numele celor doi editori coordonatori, să adresez mulțumiri și felicitări  autorilor și numeroșilor colaboratori:  Acad. Georgeta Stoica, Prof. dr. Aurel Chiriac, Dr. Georgiana Onoiu, Acad. Mihai Bărbulescu, Dr. Mihaela Sanda Salontai, Dr. Daniela Dâmboiu, Prof.dr. Tereza Sinigalia, Dr. Constantin Ciobanu, Dr. Marina Sabados, Ana Dobjanschi, Victor Simion, Prof. dr. Corina Popa, Dr. Ciprian Firea, Dr. Dana Jenei, Dr. Elena Dana Prioteasa, Dr. Cristina Cojocaru, Prof. dr. Cornel Tatai Baltă, Prof. dr. András Kovács, Dr. Ana Dumitran, Dr. Iulia Mesea, Dr. Grațiela Grigoriu, Conf. dr.  Mihaela Vlăsceanu, Dr. Saveta Pop,  Prof.dr. arh. Sorin Vasilescu, Prof. dr. Adrian-Silvan Ionescu, Prof. dr. Ramona Novicov, Dr. Alexandru Chituță,  Prof. dr. Adriana Șotropa, Dr. Ioana Vlasiu, Dr. Corina Teacă,  Prof. dr. Cristian Robert Velescu, Dr. Tiberiu Alexa, Dr. Mariana Vida, Dr. Ovidiu Prejmerean, Dr. Raluca Iordănescu, Dr. Dana Galanton, Vasile Radu, dr. Irina Cărăbaș, Prof. dr. Adrian Guță.  

Un gând special de mulțumire adresăm Editurii Academiei Române (director general Acad. Dumitru Radu Popescu) și Editurii Mega din Cluj-Napoca (director Cristian Sincovici), care a editat în condiții de excepție  volumele.

Anul 1918 este anul  Marii Uniri, când provinciile românești s-au reunit în hotarele firești al României moderne. România a împlinit în 2018 o sută de ani de țară europeană, cuprinzând în fruntariile sale pe aproape toți fiii săi.

Cele două volume editate de Editura Academiei Române, în colaborare cu Editura Mega din Cluj-Napoca, sub genericul Arta din România, din preistorie în contemporaneitate, reprezintă simbolic chintesența cercetărilor de istoria artei, o frescă a evoluției și performanțelor fenomenului artistic din spațiul carpato-danubiano-pontic, care la ceas de sărbătoare a jubileului românesc este ofranda istoricilor și criticilor de artă din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *