O  fiesta aniversară: Eugen ALBU – 80

80 de ani? Un fleac, i-am păcălit!, pare a spune, prin tot ceea ce face și scrie – parafrazând, cu bună știință, celebra replică a Comisarului Miclovan din pelicula lui Nicolaescu, ,,Cu mâinile curate” –  atât de cunoscutul și apreciatul epigramist clujean Eugen ALBU. Da, a păcălit anii și vremurile, surmontând obstacole, împrejurări care i-au fost potrivnice, antipatii și săgeți otrăvite, venite din toate direcțiile, pe care le-a parat cu inteligență, condus de-același și mereu actual îndemn al lui Pierre de Coubertin: ,,Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!”

Nu-i vom evoca biografia, deși e una interesantă, palpitantă chiar, greu de biruit de umerii unui oarecare. De la visul de-a juca pe o scenă și l-a împlinit pe acela de actor pe scena vieții, jucându-se cu destinul și ocolindu-i cu dibăcie și inteligență capcanele, rămânând, totuși, în lumina reflectoarelor, valorificându-și cu har darul dicției și-al scrierii, umorul irezistibil, plăcerea dialogului inspirat.

Trompeții vestesc o nouă intrare în scenă, precum ,,Triumfalul” din opera ,,Aida” – simbol al victoriei! Replica epigramistului nu putea fi decât aceasta: ,,A patra oară împlinesc/ A douăzecea primăvară/ Și să dea Domnul să trăiesc/ S-o împlinesc și-a cincea oară!”

La 80 de ani, în plină efervescență creatoare, dominat de-o stare de spirit a cărei componentă principală e optimismul și credința în vremuri mai bune pentru toți, Eugen ALBU ne dăruiește un nou volum, al 15-lea, intitulat VIZITA MARE. Catrene compensate (Ed. Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2020). Acesta, al 15-lea, vine după un parcurs impresionant, început în 1995, cu EPIGRAME (Ed. Ideea Print, Cluj-Napoca) și continuat cu volumele: MI-E INIMA O EPIGRAMĂ (Ed. Napoca Star, 2001); MOȘ CRĂCIUN CU TVA (Ed. Napoca Star, 2002); TRĂDAREA LUI HIPOCRAT (Ed. Napoca Star, 2004); MARE E GRĂDINA TA, DOAMNĂ (Ed. Grinta, 2007); CLEPSIDRA CU ILUZII (Ed. Casa Cărții de Știință, 2009); CVADRIGA CU PEGAȘI (colaborare cu colegii de la Chișinău, Ed. Pax Aura Mundi, 2013); ÎN CURSUL ZILEI DE AZI NOAPTE (Ed. Napoca Star, 2013); EUGEN ALBU LA KM 75 (Ed. Napoca Star, 2015); ZILNICUL COTIDIAN (Ed. Napoca Star, 2016); PLECAT-AM  ȘAPTE DIN… UE(R), (colab., Ed. Napoca Star, 2016); POVESTEA UNUI BASM FĂRĂ SFÂRȘIT (Ed. Napoca Star, 2016); BANATU-I FRUNTEA, ARDEALU-I MINTEA (colab., Ed. Napoca Star, 2018); VIITORUL DE IERI (Ed. Napoca Star, 2018). Volumelor de autor li se adaugă prezența în peste 50 de volume colective, peste 150 de premii la concursuri de gen, dar și de carte. În anul 2011 a fost aureolat cu titlul de ,,Senior al cetății’’ Cluj-Napoca și, din 2012, a devenit Cetățean de onoare al satului natal, Geoagiul de Sus.

După ani și ani, în care s-a bucurat de recunoașteri la nivel național, seria succeselor și a premiilor la festivaluri și concursuri de gen a culminat la finele anului 2019, când Uniunea Epigramiștilor din România l-a recompensat cu Premiul ,,Omnia” pentru întreaga activitate. Au urmat, în 2020: Premiul I la Strehaia, unde, la tema ,,Politicieni vechi și noi”, Eugen Albu a întrunit sufragiile juriului cu epigrama: ,,La ruși le-am dat, am vrut, n-am vrut,/ Despăgubiri cât ne-au cerut./ Iar ei ne-au dat la schimb icoane/ Cu Stalin, seceri și ciocane”. Un alt premiu I la Vișeu, tema concursului fiind ,,Emigrant sau emigrare”: ,,Am reușit să emigrez/ În Viena cea frumoasă/ Da-n loc de șnițel vienez/ Mi-au dat doar lebede la masă“.  În cadrul aceluiași concurs, Eugen Albu a câștigat și Premiul ,,Omnia” pentru cartea sa, ,,VIZITA MARE. Catrene compensate”, epigrama aleasă  din volum, spre exemplificare, fiind următoarea: ,,Fac cozi românii permanent/ Și azi la câte-o ambasadă/ Sperând s-ajungă-n Occident/ La câinii cu covrigi în coadă”. ,,Vremuri” a fost tema concursului de la Bistrița, participarea soldându-se tot cu premiul I pentru epigrama: ,,Chiar dacă-i mare sărăcie/ Propun ca totuși să zâmbim/ Că și mai rău n-o să ne fie/ Decât în caz că mai trăim”. La Alba Iulia, tema lansată de organizatori a fost ,,Munții noștri aur poartă/ Noi am pus lăcat pe poartă”, căreia Eugen Albu i-a răspuns cu epigrama, evident câștigătoare: ,,Nu-s munți de Dumnezeu lăsați/ Ca Apusenii de bogați/ Și nici cu lacăt încuiate/ Iar cheile-n străinătate”. La concursul de la București, lansat de Uniunea Epigramiștilor din România cu tema ,,Zarafi și cămătari”, aniversatul nostru și-a adjudecat, iarăși, premiul I cu epigramele: ,,Vecinu-i cămătar cinstit/ Ce tot muncind s-a-mbogățit/ A tot vândut și-a cumpărat/ Chiar și-un fotoliu în Senat” și ,,Cum mulți n-au bani nici de mâncare/ Îmi cer valută împrumut/ Cu cât e camăta mai mare/ Mai fericit sunt că-i ajut”.

De la data întâlnirii  noastre, în cursul căreia am aflat despre toate cele amintite mai sus, Eugen ALBU și-a îmbogățit palmaresul anului 2020 cu un nou premiu, de această dată la concursul de epigramă și madrigaluri ,,Tudor Mușatescu” de la Câmpulung Muscel, unde, sub genericul ,,Orașului Câmpulung Muscel”,  a prezentat madrigalul: ,,Cum ai putea să nu iubești/ Orașul Câmpulung Muscel/ Simbol al Țării Românești/ Fiind identificat cu el ?!”. Până la ora când apar aceste consemnări nu au sosit încă rezultatele de la festivalul de umor de la Mizil, cunoscut sub deja celebrul titlu ,,Romeo și Julieta la Mizil”. În așteptarea, de ce nu, a unui premiu, iată epigrama intrată în concurs: ,,Julieta din Mizil/ Într-o variantă nouă/ Știe orișice copil/ N-avea un balcon, ci două”.

Și, pentru că a fost vorba despre premii, finalul nu poate aparține decât celui căruia i-am dedicat acest memento aniversar, concitadinului nostru jovial și bonom, Eugen ALBU, a cărui probă de sinceritate, ticluită în formă de epigramă, pare să-l definească cel mai bine: ,,O recoltă de tot râsul!: Spre cinstea mea și marea fală,/ Atât de multe premii am,/ Că nu luam atâtea-n școală,/ Oricât de mulți ani repetam”. Fain, nu?

Michaela BOCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *