La orizontul unor noi inițiative ale GROVE-MOLDOVAN Art-Foundation Braunschweig

Premiul de artă și cultură GROMO

Chiar dacă perioada prin care trece lumea artistică, expozițională sau de creație nu se desfășoară sub cele mai bune auspicii, vădind palide semne de revigorare, interesul pentru inițiative culturale menite să alunge norii nesiguranței, ai neîncrederii și lipsei de viziune pare, în acest moment, poate singurul dătător de speranță. Cu atât mai mult, GROVE-MOLDOVAN Art-Foundation Braunschweig (Germania), cunoscuta instituție/mișcare culturală fondată, cu mai bine de două decenii în urmă, de galeristul Hans-Joachim GROVE și de soția sa, dna dr. Maria Rodica GROVE – amândoi Cetățeni de onoare ai municipiului Cluj-Napoca, onorați cu cele mai înalte ordine de stat ale Germaniei și României pentru activitatea culturală și umanitară desfășurată de decenii în favoarea țării noastre (doamna dr. Maria GROVE, clujeancă, absolventă a U.M.F. Cluj) – este un astfel de ,,motor” generator de idei, de atitudine pozitivă, de credință că artistul trebuie să fie un ,,seismograf” al societății în care trăiește. În spiritul celor de mai sus, fundația a lansat ideea Premiului de artă și cultură GROMO – ,,un premiu care va fi acordat, cu frecvență bienală, unor artiști plastici germani și români. Un juriu va hotărî tema și-l va alege pe câștigător. Premiul va fi dotat, pentru început, cu 2000 Euro, existând dorința ca, pe parcurs, suma alocată să crească”, ne-a declarat galeristul GROVE. Începând cu luna iulie a acestui an, fundația va emite documentele de concurs pentru artiștii din România, noi urmând să aducem la cunoștința celor interesați declanșarea procesului de înscriere.

Să mai amintim că, de curând, canalul german de televiziune RTL a transmis un amplu reportaj despre Galeria ROM-ART (din Braunschweig) a amintitei fundații, spațiu cultural cunoscut și drept ,,Galeria din casa albastră”, în care s-a vorbit și documentat prin imagine ce înseamnă să faci și să vinzi artă, în general, și în vreme de pandemie în special, ce angajament nemaipomenit presupune să-i promovezi pe artiști prin chiar rodul muncii lor ivite din pasiune, din iubire, durere și speranță.

Și iarăși, de curând, inițiatorii și fondatorii Premiului de artă și cultură GROMO au fost primiți, în audiență de bun-rămas, la Ambasada României din Berlin, știut fiind faptul că, după câțiva ani de misiune în Germania, ambasadorul Emil Hurezeanu va prelua funcția similară la Viena. Cu această ocazie, ambasadorul român a ținut să mulțumească familiei GROVE și nenumăraților binefăcători și donatori germani care au susținut, de-a lungul timpului, toate acțiunile culturale și umanitare ale acestora în favoarea României, exprimându-și dorința de a susține și pe viitor fundația în toate inițiativele sale. ,,Referitor la continuarea transporturilor noastre umanitare pentru Cluj-Napoca și România, nu am putut răspunde ambasadorului decât că, dacă situația privind Corona se va mai relaxa, încă în prima săptămână din iunie intenționăm să trimitem un nou transport către Direcția de Asistență Socială și Medicală din Cluj-Napoca. Informații referitor la acesta la adresa noastră: kunst@rom-art-galerie.de”, ne-a mai spus galeristul GROVE.

În imaginile noastre –  un surâs prietenesc din partea celor doi GROVE, care doresc să transmită cititorilor acestui blog, cu impact național și chiar internațional, gândurile lor cele mai bune,  împreună cu mesajul sincer și din suflet că va fi bine, că, artiști și public, deopotrivă, vom reuși să trecem peste această grea încercare la care viața noastră și a planetei a fost supusă în lunile din urmă; și, într-o fotografie care poate fi considerată, de-acum, ,,istorică”, întrucât încheie un parcurs diplomatic la Berlin, soții Grove în compania ambasadorului Hurezeanu, în sediul Ambasadei noastre din capitala federală, la 13 mai 2021.

Michaela Bocu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *